در طراحی کاتالوگ های تبلیغاتی باید کاملا هوشمندانه رفتار کنیم. ایده پردازی کاتالوگ ها بدون توجه به قوانین جایگاه سازی و برندسازی عملا شکست خورده است.
هدف طراحی کاتالوگ
مهمترین هدف از طراحی کاتالوگ، ارائه اطلاعات مهم به مخاطبان برای معرفی و به تبع آن فروش محصولات و خدمات محسوب می شود. هدف دیگر این است که از آنجایی که کاتالوگ تاثیر بیشتری در مقایسه با بروشور و تراکت بر مخاطبان می گذارد، سلیقه مخاطبان تغییر داده شود.
پیشینه برند از زمان تولد تا کنون و موضوعاتی همچون صفت مشخصه برند، رقبای برند، مخاطبان برند و … به دقت تحلیل گردند تا طراحی کاتالوگ برند با اثرگذاری بالا و کارایی خوب ایده پردازی و اجرا گردد.
جذابیت المان ها بصری در طراحی بروشور و کاتالوگ کاملا از قوانین آکادمیک و تجربی زیباشناسی تبعیت می کند.
انواع کاتالوگ
بروشورها و کاتالوگ ها ممکن است یک محصول یا یک خدمت را به گروه هدف معرفی کنند. در این صورت به آن ها، کاتالوگ تک محصولی گفته می شود. اگر محصولات یا خدمات بیشتری معرفی شود، به آن کاتالوگ چند محصولی گفته می شود. انواع کاتالوگ را می توان از نظر اندازه، جنس، گرماژ و نوع صحافی نیز دسته بندی کرد.
تاریخچه طراحی کاتالوگ
پس از به پایان رسیدن جنگ جهانی دوم، کسب و کارهای بسیاری با محصولات متنوع وارد بازار شدند. در این شرایط، تنها ارسال کالاها به بازار و منتظر ماندن برای فروش آن ها کافی نبود. به عبارت دیگر، اگر هیچ تبلیغاتی برای محصولات انجام نمی شد، کسب و کار نمی توانست محصولات خود را به فروش برساند.
زمانی که ابزارهای تبلیغاتی مانند تراکت های سیاه و سفید دیگر نمی توانستند مخاطبان را جذب کند یا بازاریاب ها نمی توانستند نتیجه دلخواه شرکت ها را به دست آورند، باید روش جدیدی خلق می شد؛ بر این اساس، طراحی کاتالوگ در قرن بیستم رواج یافت. کاتالوگ در آن زمان ها به شرکت ها کمک کرد با انگیزه بیشتری محصولات و خدمات خود را به مخاطبان معرفی کرده و رقبای خود را پشت سر بگذارند.
مخاطبان می توانستند در هر زمانی که مایل هستند این کاتالوگ را مشاهده کرده و با تصاویر و مشخصات دقیق کالاهای کسب و کار آشنا شوند. از آنجایی که مطالعه کاتالوگ در زمان بسیار کم امکان پذیر بود و خود کاتالوگ ها ظاهری جذاب داشتند، مخاطبان از روش جدید تبلیغاتی استقبال کردند.
آن ها می توانستند با محصولات از نظر کمی و کیفی آشنا شوند و اطلاعاتی کافی از مشخصات محصول به دست آورند. همچنین مهم تر از همه این بود که می توانستند با تصاویر کالاها ارتباط برقرار کنند.
جالب است بدانید کاتالوگ های ابتدایی یک صفحه دو رو بودند و شباهت بسیاری به تراکت ها داشتند. صفحه رو این کاتالوگ ها نیز شبیه پوستر طراحی می شدند. تعیین اندازه استاندارد کاتالوگ به سال ۱۹۷۰ میلادی بر می گردد.
۲۱ در ۳۰ سانتی متر به عنوان ابعاد استاندارد این روش تبلیغاتی نوین در فرانسه تعیین شد. کاتالوگ ها بیش از دو برگ دارند و توضیحات متنی در کنار تصاویر محصولات یا خدمات، مخاطبان را به سوی خرید هدایت می کنند.
در پایان این بخش می توان گفت که دلیل محبوبیت طراحی کاتالوگ این بود که دیگر احتیاجی به حضور واسطه ها برای معرفی خدمات و محصولات کسب و کار نبود. دلیل بعدی دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که مخاطبان می توانستند کاتالوگ را در هر زمان و مکانی به علت امکان حمل و نقل آسان آن مطالعه کنند. دلیل آخر این است که جایگزینی جذاب برای تراکت و سایر تبلیغات مشابه بود.
اندازه و قطع کاتالوگ
این اقلام تبلیغاتی همانند بروشور و مجله در قطع های مختلف وجود دارند. برخی ممکن است لوکس به نظر برسد و برخی بسیار ساده باشند. مهم ترین نکته این است که بتوانند اطلاعات ضروری را به مخاطبان ارائه دهند. قطع وزیری، قطع رحلی، قطع خشتی، قطع پالتویی و قطع جیبی از انواع قطع کاتالوگ به شمار می روند. قطع رقعی و قطع جیبی از انواع دیگر کمتر استفاده می شوند.
شکل کاتالوگ
این ابزارهای تبلیغاتی در شکل های مربعی یا مستطیلی چاپ می شوند. البته کاتالوگ را می توان در شکل های دیگری نیز چاپ کرد؛ ولی به علت هزینه بیشتر و اتلاف بیشتر کاغذ از انجام این امر خودداری می شود.
جنس کاتالوگ
در بیشتر اوقات، کاتالوگ ها از جنس کاغذ گلاسه در ضخامت های مختلف چاپ می شوند. معمولا برای چاپ جلد کاتالوگ از کاغذی ضخیم و برای سایر کاغذهای کاتالوگ از کاغذهای نازک استفاده می شود. مخاطبان می توانند از کاتالوگ ها برای مدتی طولانی استفاده کنند؛ بر این اساس، بهتر است کاتالوگ جنس باکیفیتی داشته باشد و تصاویر در کوتاه مدت کم رنگ تر نشوند.
نکات مهم در طراحی کاتالوگ حرفه ای
اگر می خواهید کاتالوگ در تبلیغ محصولات یا خدمات کسب و کار موفق عمل کند، باید این نکات را رعایت کنید:
- در ابتدای کاتالوگ، کسب و کار خود و فعالیت های آن را به صورت مختصر معرفی کنید.
- از طراحی لوگو و آرمی اصولی استفاده نمایید تا کاتالوگ شما معتبر تر شود
- اگر کسب و کار توانسته است امتیازات یا استانداردهایی را به دست آورد، به آن ها اشاره کنید.
- درباره بهترین محصولات یا خدمات و همچنین جدیدترین آن ها توضیح دهید.
- مشخصات فنی خدمات و محصولات را ذکر کنید. محصول شما چه مشخصات متمایزی در مقایسه با رقبا یا حتی محصولات قدیمی کسب و کار شما دارد؟ به آن ها اشاره کنید.
- حتما تصاویری از محصولات خود قرار دهید تا مخاطبان بتوانند بهتر تصمیم بگیرند. هر چه این تصاویر جذاب تر باشند، مخاطبان سریعتر کاتالوگ را خواهند خواند.
- طراحی کاتالوگ حرفه ای باید به گونه ای باشد که مخاطبان بتوانند محصولات را به آسانی از نظر کیفیت، قیمت و موارد مهم دیگر با یکدیگر مقایسه کرده و مناسب ترین را خریداری کنند.
- در کاتالوگ حتما به آدرس اینترنتی، شهر و آدرس دقیق شرکت، تلفن و آدرس شبکه های اجتماعی اشاره کنید تا مخاطبان بتوانند بیشتر با کسب و کار شما آشنا شوند و سوالات خود را بپرسند.
- ابتدا و انتهای پر قدرت : در هر فرآیند فروش، مهمترین مواردی که مورد توجه مغز انسان قرار می گیرد آغاز و پایان آن فرآیند است.طراحی کاتالوگ حرفه ای نیز از آن مستثنی نیست.اولین جملات و تصاویر و آخرین صفحات باید با دقت و ظرافت اجرا شود.
- عکس های مرتبط، واقعی و با کیفیت : فقط موارد ملموس و واقعی فهمیده می شوند. پاتریک رنوویس در کتاب بازاریابی عصبی می گوید مغز قدیم انسان در حال بررسی موارد ملموس و آشناست
- یکپارچگی : استفاده از یک یونیفرم مشخص و منظم، باعث می شود که مخاطب شما آرامش لازم برای ورق زدن و خواندن مطالب پیدا کند. نباید فراموش کرد که تضاد در طراحی باعث واکنش مغز نا خودآگاه شده و توجه مخاطب را بیشتر می کند.
ویژگی های کاتالوگ
- به راحتی می توان کاتالوگ را جا به جا کرد.
- می توان آن را در زمان دلخواه مطالعه کرد.
- توضیحات کاتالوگ مختصر و مفید است و هیچ گونه توضیحات اضافی داده نمی شود.
- برای برقراری ارتباط با گروه هدف نیازی به واسطه نیست.
- تصاویر با متون در کاتالوگ ترکیب می شوند تا مخاطبان بهتر بتوانند محصولات یا خدمات را بشناسند.
- از آنجایی که مخاطب می تواند کاتالوگ را در زمان دلخواه مطالعه کند، قادر است تصمیمی دقیق بگیرد.
- کاتالوگ می تواند اطلاعات را در زمان کمتری در مقایسه با تراکت و پوستر به مخاطب منتقل کند.
چرا طراحی کاتالوگ اصولی ؟
کاتالوگ اصولی به خاطر می ماند و محصول را می فروشد.
طراحی یک کاتالوگ اصولی و جذاب می تواند چهره برند را موجه تر نشان داده و منجر به فروش محصول شود. اگر در طراحی کاتالوگ تبلیغاتی علاوه بر اصول زیبا شناسی قوانین برندسازی نیز بکار گرفته شود نتیجه ای باور نکردنی برای برند به همراه خواهد داشت.
کاتالوگ تبلیغاتی اگر با تحلیل درست رقبای برند، مخاطبان هدف و صعود و فرود مناسب و همچنین استفاده هوشمندانه و متناسب از متن و تصویر، بکارگیری یونیفرم جذاب و …اجرا گردد می تواند تصویر ذهنی خریداران محصول را بهبود ببخشد
کاتالوگ که با نام کالانما نیز شناخته می شود، راهنمایی برای محصولات و خدمات محسوب می شود. به عبارت دیگر، مشخصات دقیقی برای هر محصول یا خدمت در کاتالوگ ذکر شده است. علاوه بر محصولات، ممکن است موارد دیگری همچون مشاغل و شرکت های مختلف نیز در کاتالوگ معرفی شود.
فرض کنید کاتالوگی برای گوشی های موبایل طراحی شده است. در این کاتالوگ، نام، مدل و تصاویر مختلفی از گوشی قابل مشاهده است. مشخصات دیگری نیز مانند نوع سیستم عامل، کیفیت دوربین و میزان حافظه نیز در کالانامه گنجانده می شود. علاوه بر این موارد ممکن است توضیحاتی برای محصول نوشته شود تا مخاطب بتواند مناسب ترین مدل را انتخاب کند.
گاهی کاتالوگ ها برای هدف دیگری به جز معرفی نیز طراحی می شوند. در برخی اوقات، خریداران به لیستی برای سفارش کالاهای مورد نیاز خود احتیاج دارند و کاتالوگ نقش این لیست را برای آن ها ایفا می کند.
می توان گفت با طراحی کاتالوگ نوعی تبلیغات انجام می دهید. به عبارت دیگر، با کاتالوگ قادر خواهید بود با مخاطبان ارتباطی مستقیم ایجاد کرده و پیام های مورد نظر خود را به او منتقل کنید. در ادامه، به تاریخچه طراحی کاتالوگ خواهیم پرداخت. سپس به نکاتی درباره طراحی کاتالوگ اشاره خواهیم کرد.