آرم جمهوری اسلامی + دانلود لوگو
کشورهای جهان در کنار پرچم خود، دارای آرمی نیز هستند که آن را در امورات رسمی به کار می گیرند. این نشانه می تواند مذهب، فرهنگ، خواسته ها و هدف اصلی کشور را بشناساند و گاه در طول زمان دستخوش تغییرات مختلف می شود. برای مثال، آرم جمهوری اسلامی ایران که در تابلو ادارات دولتی یا اسناد مهم قابل مشاهده است، در طول تاریخ شکل های مختلفی داشته است که ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
معرفی آرم جمهوری اسلامی ایران
پس از سال ۱۳۵۷ که سال پیروزی انقلاب محسوب می شود، آرم ایران تغییر کرد و شکل امروزی را به خود گرفت. از آنجایی که نظام کشور از شاهنشاهی به جمهوری تغییر کرده بود، کشور به آرمی جدید برای روابط خود با کشورهای جهان احتیاج داشت. در نشانه قبلی، خورشید و شیر نمایانگر نظام شاهنشاهی بود که باید به دلیل تغییر در نظام کشور تغییر می یافت.
همچنین این تغییر برای هماهنگ کردن مفهوم آرم با عقاید مردم ایران ضروری بود. به عبارت دیگر، آرم جمهوری اسلامی ایران باید فرهنگ، مذهب و سیاست ایران را نشان می داد؛ بر این اساس، لوگو کنونی جمهوری اسلامی با هدف شناساندن ایرانی باشکوه با مذهب اسلامی به کشورهای دنیا طراحی شد.
سیر تحول پرچم ایران
آرم ایران در دوره صفویان یک خورشید و شیر داشت. بهتر است بدانید دلیل طراحی چنین آرمی این است که شاه اسماعیل عقیده داشت نسبتش به امام موسی کاظم و سلسله ساسانیان می رسد. سپس در دوران قاجار، شمشیری نیز به این نشانه اضافه شد و تا زمان پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ از آن استفاده شد.
در اسفندماه این سال، امام خمینی (ره) تغییر آرم را برای نشان دادن اسلامی بودن ایران پیشنهاد داد. سپس فراخوانی برگزار شد و از بین نشانه های فراوان، لوگویی با مشت گره کرده و چند ستاره که نماد آزادی به شمار می رفت برگزیده شد؛ ولی طرح دیگری که همان آرم کنونی جمهوری اسلامی ایران است به دفتر قم فرستاده شد و امام خمینی آن را تصویب کرد. همچنین از آنجایی که امام خمینی خواست این آرم روی پرچم نیز باشد، پرچم ایران به نشان جمهوری اسلامی مزین شد.
مفاهیم آرم الله(جل جلاله) در لوگو
نشانه جمهوری اسلامی ایران در نگاه اول شبیه کلمه الله است. همچنین عبارت ۴ کلمه ای لا اله الا الله را در خود جای داده است که نشانگر توحید و اسلامی بودن کشور ماست. بخش وسطی نشانه شبیه یک شمشیر است که نشانگر مقاومت ایران اسلامی است. نکته دیگری که در آرم جمهوری اسلامی به چشم می خورد، کروی بودن آن است که به این معنی است که اسلام دینی جهانی است و هیچ مرزی برای آن وجود ندارد.
تعداد اجزای اصلی نشانه جمهوری اسلامی پنج عدد است که این پنج عدد همان اصول دین اسلام است. بهتر است بدانید عدد ۵ در اسلام، عددی مقدس به شمار می رود. همچنین در طراحی اشکال، یکی از مهم ترین اعداد قلمداد می شود.
علامت تشدید موجود در آرم بر عبارت لا اله الا الله تاکید می کند و نشانگر شدت بالای مقاومت مسلمانان کشورمان است. نکته دیگری که در آرم جمهوری اسلامی به چشم می خورد، تقارن دقیق در طراحی لوگو است که آن نیز نشانگر توازن فرهنگ ایران با فرهنگ اسلام است. همچنین پس زمینه سفید رنگ آرم کشورمان نمایانگر پاکی، دوستی و صلح جویی است.
آرم رسمی جمهوری اسلامی
این آرم که در مدارک رسمی ایران به کار گرفته می شود، در تاریخ نوزدهم ماه دوم ۱۳۵۹ تصویب شده است. این نشانه علاوه آن که جمله لا اله الا الله را نشان می دهد، اگر کمی دقت کنید شبیه گل لاله نیز به نظر می رسد. بهتر است بدانید در فرهنگ کشورمان، گل لاله نمایانگر خون کسانی است که در راه وطن شهید شده اند. ۴ هلال و ۱ شمشیر در وسط این هلال ها به خوبی قابل مشاهده است.
- الله: کلمه الله که چهار عدد هلال آن را ساخته اند، مهم ترین نماد آرم کشورمان به شمار می رود. هدف از انتخاب این نماد به عنوان مهم ترین نماد این است که بر وجود خداوند تاکید شود.
- شمشیر: در وسط لاله می توانید شمشیری را مشاهده کنید که نمایانگر مقاومت مسلمانان است. تشدیدی که در بالای شمشیر طراحی شده است، بر این مقاومت تاکید می کند و هدف آن این است که مقاومت را شدیدتر جلوه دهد.
- جمله لا اله الا الله: این جمله بر اصل توحید اسلام تاکید کرده و بر ضد هر گونه ارزشی ضداسلامی است.
- کتاب: کتاب نشانگر کتاب قران که مهم ترین کتاب مسلمانان است محسوب می شود.
- طرح متقارن: تقارن تمام بخش های نشانه به صورت دقیق طراحی شده است. تقارن این طرح همانند طراحی های متوازن در مسجدهای اسلامی نشانگر این است که توجه به تعادل در فرهنگ اسلامی و ایرانی از اهمیت بالایی برخوردار است.
- طرح کروی: همان طور که گفته شد طرح کروی نشانگر کره زمین است و هدف آن این است که اسلام را دینی جهان شمول و بدون مرز معرفی کند.
چه کسی نشان جمهوری اسلامی ایران را طراحی کرده است؟
اکنون که به تمام بخش های آرم جمهوری اسلامی پرداختیم، بهتر است با طراح آن نیز آشنا شویم و ببینیم این نکته های ریز و پر از مفهوم های پرارزش از آن چه کسی است. دکتر حمید ندیمی کسی است که این لوگو را طراحی کرده است. وی در فروردین ماه ۱۳۵۸، نشانه طراحی شده خود را به دفتر رهبر انقلاب اسلامی ارسال کرد. ابتدا آیت الله هاشمی این نشانه را تایید کرد و سپس طرح به دست امام خمینی تصویب شد.
این طراح نشانه ایران اسلامی اکنون استادی در دانشگاه شهید بهشتی است. جالب است بدانید دکتر حمید ندیمی دوست ندارد همگان او را بشناسند و تمایلی ندارد در خبرگزاری های مختلف درباره این لوگو پر از جزئیات و به یاد ماندنی حرف بزند. این طراح فقط برای دو بار در سال ۱۳۵۹ و ۱۳۶۲ مصاحبه کرده است. مصاحبه او در ۱۳۶۲ در مجله پاسدار اسلام چاپ شد.
او در این مصاحبه ها گفت که رهبر انقلاب دستور طراحی نشانه را صادر کرد. امام خمینی می خواست تمام نشانه های شاهنشاهی حذف شود و نشانه های اسلامی به آرم اضافه شود؛ بر این اساس، شیر و خورشید به دلیل ارتباط آن ها به آتش و خورشید پرستی سلسله ساسانی حذف شد؛ زیرا در دین اسلام که به عنوان دین رسمی کشور انتخاب شد پرستیدن آتش مجاز نیست.
دکتر حمید ندیمی به اشتیاق خود به طراحی نمادی اسلامی حتی پیش از فراخوان طراحی نماد اشاره کرد. او در ادامه گفت که پس از این دستور با عزم جدی تری این اشتیاق را دنبال کرده است. وی سه رکنی را که در ساخت این لوگو به کار گرفته است، ترازو، کتاب و آهن نام برد. این سه رکن از سه کلمه قرآنی به ترتیب میزان، کتاب و حدید الهام گرفته شده است.
جالب است بدانید دکتر ندیمی انواع لوگو و پروژه های مهم دیگری مانند لوگو خبرگزاری ایرنا، لوگو پیشین سازمان سنجش و نشانه دانشگاه زنجان را طراحی کرده است. البته لوگوهای ذکرشده تنها تعدادی از نمادهای خلق شده توسط این هنرمند هستند.
دانلود لوگو جمهوری اسلامی ایران
برای دانلود لوگو جمهوری اسلامی می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و فایل زیپ را دانلود نمایید. لوگو png و همچنین لوگو svg وکتور جمهوری اسلامی در فایل دانلود شده موجود است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.