تاریخچه برند و لوگو وال مارت
وال مارت (walmart)، فروشگاه های زنجیره ای زیر قیمت امریکایی، یک شرکت موفق است که از در اختیار داشتن یک جایگاه همیشگی در صدر لیست پانصد شرکت برتر مجله ی «فورچون» و درآمد سالیانه ای حدود ۲۵۰ میلیارد دلار لذت می برد. لوگو وال مارت از نوع پیکتوگرام و حمل کننده مفاهیمی همچون کیفیت و گستردگی و وسعت برند است.
سام والتون (Sam Walton)، مؤسس وال مارت در کتابش به نام «ساخت امریکا: داستان من» (۱۹۹۲) شرح می دهد که چگونه بدون هیچ بضاعتی و کاملا فقیرانه در سال ۱۹۴۵ در ایالت آرکانزاس (زمانی که تنها ۲۷ سال داشت. این نام تجاری را پایه گذاری کرد و از آن یک نام تجاری غول آسا ساخت. تعهد به برقراری ارتباط با مشتری، هسته ی مرکزی فلسفه ی کاری او را تشکیل میدهد. قانون هشتم از «قوانین ساخت یک تجارت»سام والتون این است: «بگذارید آنها مشتریان بدانند که برایشان ارزش قائلید.»
![سام والتون، موسس وال مارت](https://naserabadi.com/wp-content/uploads/2022/04/Group-3760.jpg)
سام والتون، موسس شرکت
وال مارت از راه های گوناگون سعی می کرد این قانون را به طور کامل اجرا کند و موفق شده بود که به رغم ابعاد غول آسای سازمان، محیطی دوستانه خانگی و به تمام معنا امریکایی به وجود بیاورد، به علاوه از تکنیک های مختلف روابط بازاریابی استفاده می کرد. برای مثال در هر فروشگاه چند نفر را به عنوان «خوش آمدگو» استخدام می کرد که کار آنها این بود که به خریداران خوش آمد بگویند و به آنها در حمل چرخ خریدشان کمک کنند.
ابعاد، برگ برنده وال مارت
در کنار این عنصر انسانی، تکنولوژی های جدی تر هم به کار گرفته می شد. وال مارت یکی از اولین شرکت هایی بود که برای ثبت و تعقیب رفتار و سلیقه ی خرید مشتریان، در کنار صندوق پرداخت، مانیتورهای مخصوصی نصب کرد. امروز وال مارت در تمام فروشگاه هایش برای سنجش الگوهای مصرف و چگونگی خرید مشتریانش، از نرم افزارهای پیشرفته ی دیتاماینینگ (Datamining) استفاده می کند.
سپس این اطلاعات در اختیار تامین کنندگان و عرضه کنندگان اولیه ی کالاها قرار می گیرد یا توسط خود شرکت، برای تصمیم درباره ی اینکه از چه کالایی باید موجودی بیشتری داشته باشند، به کار گرفته می شود.
این مقاله را حتما بخوانید: با برند لویی ویتون، بزرگترین برند پرستیژ بیشتر آشنا شوید
در هر حال کلید اصلی موفقیت وال مارت، ابعاد آن است حتی دلیل اینکه وال مارت به کمک «خوش آمدگویان» می خواهد خرید را به تجربه ای شخصی و انسانی تبدیل کند، این است که ابعاد فروشگاه هایش به طرز مرعوب کننده ای بزرگ است. آنها نسبت به فروشگاه های رقیب، دو برابر و گاه تا سه برابر، بزرگترند. البته به همین دلیل، وال مارت می تواند خرید اولیه ی خود را هم به صورت فله ای و عمده انجام دهد.
پس می تواند هر قلم جنس را ارزان تر بخرد. ابعاد بزرگ فروشگاه ها، هم چنین به وال مارت امکان میدهد که اجناس «حراج روزانه»اش (everyday low prices) را هم از هر فروشگاه دیگری، ارزان تر ارایه کند.
این ابعاد هنوز هم بزرگتر می شود. هر سال فروشگاه های جدید بزرگ تری ساخته می شود. بعضی از سوپر فروشگاه های وال مارت ۲۰۰ هزار فوت مربع فضا اشغال می کند. با این حال از دهه ی نود یعنی زمانی که شرکت های کوچک تر از وال مارت کم کم از بازار بیرون رانده شدند، بهای خرید و فروش انحصاری و عمده هم رو به افزایش نهاد که این امر در نهایت می تواند برای وال مارت به شکستی در ابعاد بزرگ بینجامد.
برخی چالش های walmart
در این بین مشکلات دیگری هم وجود دارد؛ از جمله دعوی حقوقی تبعیض جنسیتی بر علیه شرکت، پیرامون این اتهام که در ساختار سازمانی وال مارت به زنان حقوق و ترفیع کمتری نسبت به مردان، تعلق می گیرد. این بحث های طولانی، حتی بدون در نظر گرفتن نتایج احتمالی بعدی آن، بدون شک به تخریب انگاره ی نام تجاری شرکت منجر خواهد شد.
با همه ی این نکته ها جای تردید نیست که اقتصاد مبتنی بر ابعاد وال مارت تا به حال نتیجه بخش بوده است با اطمینان می توان گفت که کسب سوپرمارکت های زنجیره ای انگلیس به نام اسدا (Asda) در سال ۱۹۹۹، باعث تحکیم جایگاه بین المللی شرکت شده است.
این مقاله را حتما بخوانید: تیفانی، پر افتخارترین برند جواهرآلات جهان
در عین حال، هزینه های پرداختی شرکت برای ارتقاء تکنولوژیکی و استخدام افراد بیشتر برای خوش آمدگویی در مقایسه با رشد میزان فروش آن در طول سال های اخیر، بسیار اندک است. امروز، چه دوست داشته باشیم، چه نه، همیشه فروشگاه های وال مارت با حدود ۳۰۰۰ فروشگاه ارزان فروشی «معروف به جعبه ی بزرگ» (big box)، در چشم انداز حومه شهرها در سراسر آمریکا و هشت کشور دیگر، به چشم می خورد.
رمز موفقیت
ابعاد: فروشگاه های بزرگ مساوی است با تخفیف بیشتر از جانب عرضه کنندگان اولیه ی کالا و مساوی است با قیمت ارایه شده ی پایین تر برای خریداران.
بازاریابی مبتنی بر ارتباط: وال مارت سعی می کند به رغم ابعاد عظیمش، با استفاده از خوش آمد گویان در فروشگاه و تاکتیک های دیگر، به فروشگاههایش عنصر انسانی را بیافزاید.
خلاصه مطالب
۱- سه باور اصلی سام والتون که آنها را در سال ۱۹۶۲ مقررنمود، عبارتست از: احترام به تک تک افراد- سرویس دهی بالا به مشتریان و کوشش برای برتری
۲- مجله ی فورچون در سال ۲۰۰۳، وال مارت را محبوب ترین شرکت امریکا نامید.
۳- در هر هفته، بیش از صد میلیون خریدار به فروشگاه های walmart | در سراسر دنیا، سر می زنند.
تکامل لوگو وال مارت
![تاریخچه طراحی لوگو وال مارت](https://naserabadi.com/wp-content/uploads/2022/04/Group-3762.jpg)
تاریخچه لوگو walmart
همان طور که میدانید نام تجاری وال مارت از دو کلمه وال (ابتدای نام موسس شرکت) و مارت (به معنای مرکز حراجی) می باشد. لوگو از سال ۱۹۶۲ به صورت لوگوتایپ و بدون هیچ نماد تصویری شکل گرفت. سام والتون معتقد بود که نام برند نباید بیش از ۸ کلمه باشد چرا که به یاد سپاری آن برای مشتریان سخت می شود از این رو ایده وال مارکت به وال مارت تبدیل شد.
از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۸ نماد تصویری ستاره به لوگوتایپ اضافه شد که آن از ایده موسس شرکت در ارتباط با تخفیف های فصلی این برند شکل گرفت و پس از سال ۲۰۰۸ و با تغییری بنیادین در طراحی لوگو شرکت، نماد تصویری این برند به گل شش برگ تبدیل شد.
(بر گرفته از کتاب سلاطین نام های تجاری نوشته مت هیگ. انتشارات سیته)
نمونه طراحی لوگو فروشگاهی که توسط شرکت ایده پردازان ساخته شده است:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.