بررسی برند و لوگو hp
هیولت پاکارد، به دلایل زیادی، شناخته شده است. آنچه که این نام را بین مصرف کنندگان مشهور کرده است، چاپگرها و کامپیوترهایش می باشد. ولی در دنیای تجارت، به احتمال زیاد به دلیل گرایش انقلابی اش در مدیریت، شناخته میشود. لوگو hp به عنوان یک مونوگرام بسیار ساده و اثر گذار ساخته شده است.
مدیریت باز، یا «شیوه ی اچ پی» (HP way) که در حال حاضر در شرکت ها اعمال می شود، با مؤسسان آن، بیل هیولت (Bill Hewlett) و دیو پاکارد (Dave Packard) شروع شد؛ البته این شیوه بیشتر تصادفی بود تا از سر تصمیم گیری و برنامه ریزی قبلی.
شرکت hp از کجا شروع شد؟
در حقیقت، زمانی که این دو دانشجوی هم کلاسی دانشگاه استنفورد در سال ۱۹۳۹، شرکتی را در یک گاراژ در کالیفرنیا راه انداختند که کارش، ساخت «نوسانگر» (Oscillator) صدا بود، (دستگاههای الکترونیکی آزمایش صدا که توسط مهندسین صدا به کار می رود.) به تنها چیزی که فکر نمی کردند، تأسیس یک شرکت تجارتی بین المللی بود.
همان طوری که دیو بعدها گفت: ما فقط فکر می کردیم که یک شغل برای خودمان دست و پا کرده ایم. این. تنها چیزی بود که بهش فکر می کردیم …… ما حتی ذره ای به فکر ساختن یک شرکت بزرگ نبودیم.» آنها هیچ برنامه ریزی تجاری دراز مدتی نداشتند. در واقع آنها نسبت به جنبه ی تجاری کارشان، خیلی بیخیال بودند. آنها اسم شرکتشان را هم با شیر یا خط انتخاب کردند (اگر سکه ی آنها از روی دیگری به زمین می افتاد، امروز روی چاپگرهای لیزری مان، اسم «پکاردهیولت» دیده می شد.
هیولت پاکارد، نام تجاری کارمندمحور
آنها همان گونه که دوست داشتند، شرکت شان را می چرخاندند، بدون اینکه توجه چندانی به تحقیقات و بررسی بازار داشته باشند. تنها عامل ایجاد انگیزه برای آنها، تکنولوژی بود. دیو، یک تکنیک جدید مدیریت درست کرده بود که آن را با نام جالب مدیریت در حال قدم زدن می نامید؛ با همه ی کارمندان یکسان رفتار می شد و یک سیاست «درهای باز» هم تبیین شد.
این مقاله را حتما بخوانید : وال مارت، بزرگ ترین خرده فروشی جهان
این فقط یک عبارت استعاری نبود: واقعا هیچ کدام از دفاتر مدیریت و اجرایی در نداشتند و همه ی کارکنان دیگر هم در کابین های باز کار می کردند. این یک دهه قبل از زمانی است که دفاتر کار باز رواج پیدا کند. کارکنان می توانستند، بدون ترس از تلافی، درباره ی هر مشکلی با تیم مدیریت صحبت کنند. هیولت پاکارد، بی تردید جای عالی ای برای کار کردن بود.
مرتب مهمانی ها و پیک نیک هایی برگزار می شد. همه یکدیگر را با نام کوچک خطاب می کردند و همه ی کارکنان بیمه ی درمانی و یک عیدی کریسمس حسابی داشتند.
تفکر مدیریتی هیولت پاکارد
این شیوه ی بازی دوستانه و شراکتی، باعث کمبود انضباط یا تمرکز، نمیشد. برعکس، همه چیز و همه کس به سوی یک هدف رانده می شدند: ساخت و آفرینش کالاهای پیشرفته ی تکنولوژیکی. در زمانی که اکثر حرفه ها درباره ی «سهم بازار» و «استراتژی شرکتی» حرف می زدند، هیولت پاکارد، روی تصویر گسترده تری متمرکز شده بود.
نگاهی به این یادداشت دیو برای کارکنان اچ پی در سال ۱۹۶۱ بیندازید: «هدف اصلی ما طراحی، بهینه سازی و تولید بهترین کالاها برای پیشبرد علم و رفاه انسان هاست و ما عزم داریم خود را وقف این مأموریت کنیم.»
این شرکت تقریبا دست تنها، شیوه ی تفکر مدیریتی را تغییر داد؛ خط مشی ای که زمانی به دلیل «خوبی درمان ناپذیرش» مورد نقد قرار می گرفت از طرف ریچارد پاسکال (Richard Pascale) نویسنده و مشاور تجاری. ولی امروز اچ پی ثابت کرده است که مهربانی و نیکی با کارمندان، می تواند به قدرتمندتر شدن شرکت و در نهایت به یک نام تجاری قوی تر بیانجامد.
این مقاله را حتما بخوانید : با مفهوم برند و برندسازی آشنا شوید
مری فرلانگ (Mary Furlong) مؤسس و مدیرعامل «ترد ایج مدیا» (Third Age Media) در شماره ی فوریه ی ۱۹۹۹ نشریه ی «فست کامپانی» (Fast Company) چنین نوشت: «شرکت ها باید بتوانند پس از مرگ رهبرانشان، به زندگی ادامه دهند.»
یکی از بهترین مثال ها در این مورد، شیوه ی اچ پی است: کسانی که برای کار کردن به هیولت پاکارد مراجعه می کنند، می دانند که شیوه ی اچ پی چیست. ممکن است آنها نام مدیر عامل فعلی را ندانند…. ولی اچ پی از این مرحله که فقط آرمان بنیان گذارانش باشد، گذر کرده است تا بتواند یک نام تجاری ماندگار که ارزش ها و نقطه نظرهای خودش را دارد، بیافریند.»
ادغامی موفق
شرکت hp، پس از ادغام موفقش با شرکت «کامپک» (Compaq) در سال ۲۰۰۲، اکنون دارای ۱۵۰۰۰۰ نفر کارمند در بیش از ۱۶۰ کشور است. و ارزش نام تجاری اش به بیست میلیارد دلار می رسد. این تنها نتیجه ی یک بازاریابی هوشمندانه نیست، با این که آن هم عامل مهمی است. کمپین های تبلیغاتی « با حال» جدید شرکت توانسته است بازار مصرف کنندگان جوان تر را هم هدف قرار دهد چیزی که برای نام تجاری ای که روی تکنولوژی دیجیتال سرمایه گذاری می کند، ضرورت دارد.
این مقاله را حتما بخوانید : نام برند باید چه ویژگی هایی داشته باشد
با این حال، این موفقیت ها، هم چنین نتیجه ی فرهنگی است که داخل هیولت پاکارد رواج دارد. «کارلی فیورینا» (Carly Fiorina)، مدیرعامل اچ پی، در یک گردهمایی مدیران در توکیو در اکتبر ۲۰۰۰ چنین گفت: «در اصل، برندینگ قدرتمند، تنها یک پیمان با مشتریان مان، والدین مان، سهامداران مان و جامعه مان نیست و در عین همه ی اینها، یک قول و پیمان با خودمان است … برای به نمایش گذاردن یک چهره ی مثبت و الهام بخش به کارکنان مان در سرتاسر دنیا.»
روند تکامل لوگو hp
همانطور ملاحظه میفرمایید نماد بصری و یا همان لوگو هیولت پاکارد از ترکیب دو حرف h و p تشکیل شده است. این روش موسوم است به طراحی لوگو به روش مونوگرام. معمولا شرکت های بزرگ و هلدینگ هایی که زیر برندهای متعددی دارند از این استراتژی بهره می برند. همچنین رنگ هویتی هیولت پاکارد، همان آبی تکنولوژی است که موسسان این شرکت به عنوان جوهره اصلی این برند تعیین نموده اند.
رمز موفقیت
تکنولوژی: تمرکز اچ پی روی تکنولوژی، آینده ی شرکت را مستحکم می کند. کارلی فیورینا می گوید: «اگر به رسته های در حال رشد، چون تصویرپردازی دیجیتال و تفریحات دیجیتال بیندیشید، می بینید که ما چیزهایی برای این ضیافت آورده ایم که هیچ کس دیگر نمی تواند بیاورد».
مدیریت باز: «شیوهی اچ پی» در بین فرهنگ شرکتها، به احتمال زیاد فرهنگی است که شرکت های دیگر بیش از بقیه به آن مراجعه کرده اند. تمرکز این شیوه روی حمایت از کارکنان و گوش دادن به حرف آنها به شیوه ی مدیریت باز است.
خلاصه پرونده
سایت اینترنتی: www.hp.com
سال تأسیس: ۱۹۳۹
کشور سازنده: ایالات متحده ی امریکا
نکته ها:
۱- یکی از اولین مشتریان شرکت hp، استودیوی والت دیزنی بود که هشت نوسانگر صدا برای تست و بهبود یک سیستم صداگذاری جدید برای فیلم «فانتژیا» (Fantasia) خرید.
۲- شرکت hp، سالیانه چهار میلیارد دلار برای تحقیق و پیشرفت کالاهایش و ارایه ی تکنولوژی های جدید، صرف می کند.
۳- اچ پی، خدمات خود را به بیش از یک میلیارد مشتری در بیش از ۱۶۰ کشور در پنج قاره ی جهان، ارایه میدهد.
< بر گرفته از کتاب سلاطین نام های تجاری – انتشارات سیته >
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.