در سال های اخیر میزان استفاده از لوگو در شرکت های مختلف افزایش یافته است. هم اکنون به هر طرف که نگاه کنید، می توانید یک آرم تجاری را در گوشه ای ببینید. حتی این علامت روی کفش های شما هم دیده می شود. این موضوع اهمیت لوگو را در کسب و کار نشان می دهد. لوگو همانند لباسی است که برند شما به تن می کند و در نتیجه شخصیت و هویت خود را به مخاطبان نشان می دهد و در کنار آن می تواند مفاهیمی را هم منتقل کند. در این مطلب به طور کامل درباره انواع لوگو در طراحی و برندسازی توضیح خواهیم داد، پس با ما همراه باشید.
لوگو چیست؟
یک آرم تجاری از تصویر، شکل های هندسی یا متن شکل می گیرد. در این حالت مشتریان احتمالی می توانند اسم برند و همین طور هدف از آن را متوجه شوند. در صورتی که طراحی لوگو به شکل مناسبی صورت گیرد، یک ارتباط قوی میان برند و مخاطب ایجاد می شود، به گونه ای که فرد با دیدن لوگو به یاد محصولات شما می افتد و بالاتر از آن ارزش ویژه برند شما را تداعی می کند.
چرا شناخت انواع لوگو مهم است؟
- تصویر برند در نگاه اول می تواند روی مخاطب تاثیر زیادی ایجاد کند و باعث ایجاد یک ارتباط بین کسب و کار شما و مشتری شود.
- باعث ایجاد یک تصویر برای کسب و کار شما می شود.
- تمایزی بین برند شما و رقیبان دیگر ایجاد می کند.
- وفاداری مخاطب به کار شما را افزایش می دهد.
آشنایی با سبک های مرسوم ساخت لوگو
سبک لوگوتایپ
فدکس، نمونه سبک لوگو تایپ
در این حالت نام شرکت را با حروف ویژه ای طراحی می کنند. این لوگو با اینکه ساده است ولی در هنگام طراحی آن باید دقت زیادی به کار برده شود. در نمادهای بصری مدرن اکثرا از فونت sans serif بهره می برند. توجه داشته باشید که در آرم تجاری از نوع تایپ نوع ترکیب حروف و رنگ بسیار تاثیرگذار است. فدکس نوعی از لوگوتایپ است.
سبک لوگو مونوگرام
مک دونالد، نمونه سبک لوگو مونوگرام
بسیاری از شرکت ها به جای ابداع یک نماد قابل تشخیص، راه آسان تر را انتخاب می کنند و حروف ابتدای واژه ها (مونوگرام) را به کار می گیرند. مونوگرام در واقع شامل حرف اول یا چند حرف اول نام برند و یا کسب وکار می باشد که به شیوه هنری و خلاق طراحی می شود. اساس این لوگو در سادگی آن می باشد. مانند لوگو مک دونالد
سبک لوگو پیکتوگرام
اپل، نمونه سبک لوگو پیکتوگرام
اگر از نماد یا تصویر در کار خود استفاده کنید، آرم تصویری به وجود می آید. لوگو تصویری باعث می شود تا ساده تر در خاطر مخاطب بماند. برای مثال یکی از لوگوهای مشهور پیکتوگرام نماد سیب اپل است. مهمترین نکته ای که در طراحی این مدل لوگو باید به آن توجه شود، نوع تصویری است که قرار است انتخاب کنید.
لوگو های با سبک تصویری بر پایه یک تصویر گرافیکی طراحی می شوند و یکی از انواع لوگو و سبک های طراحی آرم محسوب می شوند. در واقع علائم تصویری، آیکون ها یا پیکتوگرام ها همگی بر اساس تصویر طراحی می شوند. این سبک لوگو در مفهوم سازی و زیباسازی لوگو بهترین انتخاب برای کارفرما می باشند.
اساس طراحی این سبک لوگو اشکال، ارم ها،طرح ها و رنگ های مختلف می باشد. همچنین استفاده از نماد حیوانات در این دسته بندی قرار می گیرد.
سبک لوگو انتزاعی
پپسی،نمونه سبک لوگو انتزاعی
لوگو مورد نظر حالتی از نماد تصویری است، در این حالت از یک شکل هندسی استفاده می شود. برای مثال اگر آرم تجاری پپسی را در نظر بگیرید، متوجه تفاوت آن با نوع تصویری خواهید شد. در لوگو انتزاعی طراح از یک تصویر ویژه به جای یک تصویر روشن و مشخص برای انتقال پیام استفاده می کند.
خصوصیات این نوع آرم تجاری به این صورت است که برند شما می تواند با به کار بردن رنگ و یک تصویر منحصر به فرد بدون نگرانی از نتایج آن موفق شود، مفهوم خود را منتقل کند.
سبک لوگو مینیمال
ایر بی اند بی، نمونه سبک لوگو مینیمال
در لوگو مینیمال شما می توانید معنی یک تصویر را با استفاده از جزئیات کمی به مخاطب انتقال دهید. این نوع آرم تلاش می کند تا ساده ترین حالت یک نماد را ایجاد کند.
البته باید توجه کنید که در هنگامی طراحی به زیبایی آن هم توجه داشته باشید و نکته دیگر اینکه طراحی این نوع لوگو کار ساده ای نیست، زیرا تا به حال طرح های زیادی از آن ایجاد شده است و طراحی یک تصویر جدید را برای شما دشوار می سازد.
سبک لوگو سه بعدی
سونی اریکسون، نمونه سبک لوگو سه بعدی
به طور کلی تصویر در حالت سه بعدی جذابیت بیشتری برای بیننده دارد. به همین دلیل طراحان علاقه دارند تا از لوگو سه بعدی برای طراحی یک نماد بصری استفاده کنند. این نوع لوگوها می توانند به صورت تایپوگرافی یا تصویری باشند یا طراح می تواند ترکیبی از هر دو را در کار خود استفاده کند. برای طراحی نشانه سه بعدی باید از یک طراح حرفه ای کمک گرفت که بتواند خلاقیت زیادی در کار خود به خرج دهد.
اگر توجه کرده باشید، شرکت فایرفاکس نماد تجاری خود را به صورت سه بعدی طراحی کرده است. به واسطه همین موضوع افراد زیادی علاقه به استفاده از این نوع لوگو در برند خود پیدا کرده اند. خصوصیت این نوع طراحی در این است که می تواند در نرم افزارهایی که ویژه طراحی تصاویر ۲ بعدی هم هستند برای طراحی این نوع لوگو استفاده کرد.
سبک لوگو مسکات
کی اف سی، نمونه سبک لوگو مسکات
کاراکتر مصور نمادی از این لوگو است. این کاراکترها می توانند با رنگ های مختلف یا کارتونی طراحی شوند. در این صورت مشتریان احتمالی رابطه بهتری با آن برقرار می کنند. معمولا برندهایی که تجارت آن ها در ارتباط با خانواده و کودک است از این نوع آرم استفاده می کنند.
سبک لوگو امبلم
استارباکس، نمونه سبک لوگو امبلم
در این حالت لوگو ترکیبی از شکل و نوشته می شود. نماد بصری که به این صورت طراحی می شود، می توانید روی مشتریان تاثیر زیادی ایجاد کند. معمولا سازمان ها و موسسات از این نوع آرم استفاده می کنند. گاهی اوقات شرکت های خودروسازی هم از Emblem Logo استفاده می نمایند.
در هنگام طراحی این نوع نماد به جزئیات توجه زیادی می شود و به دلیل اینکه یک شکل و نوشته در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، نمی توان خلاقیت زیادی در این نوع لوگو به کار برد. در کارت های ویزیت ممکن است حروف روی لوگو در اندازه کوچکی چاپ شوند و اگر این طرح را روی کلاه بدوزند، احتمال اینکه نتوان آن را به آسانی خواند وجود دارد. پس به طور کلی در هنگام طراحی این آرم باید یک طرح ساده را ایجاد کنید تا مشکلی ایجاد نشود.
سبک لوگو ترکیبی
ادوبی، نمونه سبک لوگو ترکیبی
در حالت ترکیبی از تصویر و کلمه استفاده می شود. در این حالت طراح می تواند از آیکون استفاده کند و در کنار آن تایپوگرافی باعث جذابیت آن می شود. گاهی اوقات شرکت ها یک آرم ترکیبی را به عنوان نماد اصلی خود به کار برده و در مناسبت های دیگر از متن یا تصاویر به جای آرم اصلی استفاده می کنند.
اکثر شرکت ها به استفاده از این نمادهای بصری علاقه دارند، زیرا می توان آن ها را به صورت خلاقانه طراحی کرد و در موقعیت های مختلف از آن ها بهره برد. البته در این حالت یک پیام مشترک باید بین همه آن ها یکسان باشد.
اگر کسب و کار شما تازه آغاز به کار کرده است، بهتر است تا از این نوع لوگوها استفاده کنید. زیرا باعث می شوند بهتر در ذهن مخاطبین ماندگار شوند. البته بعد از مدتی که برند شما در میان مردم شناخته شد، می توانید از یک متن یا تصویر هم استفاده نمایید. از نمونه آرم های ترکیبی می توان به دراپ باکس اشاره کرد.
انواع لوگو با ایده های بصری غیر مرتبط
چشم بند پیراهن های هت وی، تونی ببره از برند غلات کلاگ، لک لک برند ولاسیک و پری دریایی استارباکس
چشم بند، ببر، لک لک و پری دریایی عناصری بودند که بدون هیچ ربطی به برند، به آن افزوده شدند. نمادهای بصری بی ربط در کوتاه مدت مؤثر عمل می کنند.
تنها به یک دلیل نیازی نیست که میان نماد تصویری و برند، ارتباط منطقی وجود داشته باشد. این که هیچ محدودیتی وجود ندارد. شما می توانید تکان دهنده ترین و غیرطبیعی ترین تصویری که میتوانید را پیدا و استفاده کنید.
با این حال، در درازمدت به دلیل بی ربط بودن ایده بصری و برند، این ایده اثربخشی خود را از دست میدهد؛ مگر این که برنامه ی تبلیغاتی بلندمدت و مستمری برای آن در نظر گرفته شود.
مانند پیراهن های هت وی که زمانی سهم قابل توجهی از بازار داشتند، اما نه این روزها که رالف لورن برند برتر بازار پیراهن های مردانه است.
انواع لوگو با ایده های بصری مرتبط
چند نمونه: اردک برند افلک، مارمولک گایکو و چوگان باز رالف لورن.
اما صبر کنید. آیا چوگان باز رالف لورن به همان بی ربطی چشم بند هت وی نیست؟
نه دقیقا. هر کسی می تواند یک چشمش را از دست بدهد، اما تنها افراد ثروتمند می توانند چوگان بازی کنند. چشم بند نمادی تکان دهنده تر است و شاید توجه بیشتری را نسبت به چوگان باز به خود جلب کند، اما چوگان باز مفهوم «س طح بالا» را منتقل می کند و این همان جایگاهی است که برند رالف لورن مایل است به دست بیاورد.
این تفاوت میان نماد مرتبط و غیرمرتبط است. نماد مرتبط عملکرد بهتری در انتقال مفهوم برند دارد، به ویژه اگر این نماد با یک گفته ی قدرتمند، تقویت شود؛ کاری که رالف لورن از آن غافل مانده است.
انواع نمادهای بصری جاساز شده
تا کنون بیشتر ایده ها، تصویرهایی بودند که به برنامه های بازاریابی اضافه شده بودند تا اثربخشی این برنامه ها را افزایش بدهند. آخرین و چشمگیرترین دستاورد، معرفی ایده هایی است که در ساختار محصول یا خدمت ارائه شده جاسازی شده باشد. مانند آبنبات های سوراخ دار نعنایی لایف سیورز و یا کفی قرمز رنگ کفش های کریستیان لوبونتین و …
فرمت های طراحی انواع لوگو
فایل هایی که برای آرم طراحی می شوند در دو حالت وکتور و رستر هستند. در حالت رستر این فایل ها از پیکسل ها درست شده اند و آن ها را در حالت TIF، JPGو …. ذخیره می کنند. توجه داشته باشید که در حالتی که تصویر شما با فرمت هایی مانند تیف و سایر موارد ذخیره شوند، نباید اندازه آن ها عوض کنید، زیرا باعث کاهش کیفیت می شوند.
در صورتی که فایل در حالت رستر باشد، برای اینکه بتوانید اندازه تصویر را عوض کنید باید رزولیشن را تغییر دهید. پس در هنگام طراحی باید این نوع تصاویر را در سایز مد نظر ذخیره کنید تا بعدا نیاز نداشته باشید تا سایز آن را عوض کنید.
فایل های وکتور به صورت برداری و رسترها به صورت پیکسلی هستند. ویژگی وکتور این است که دارای انعطاف بیشتری است و می توان بدون نگرانی از کاهش کیفیت اندازه آن ها را عوض کرد. پس در صورتی که می خواهید فایل را تغییر ابعاد دهید، بهتر است تا از فرمت های وکتور استفاده کنید.
سخن پایانی
در انتها می توان گفت که لوگو به خاطر ویژگی هایی که دارد، باید حتما به صورت مناسبی طراحی شود و اطلاع از انواع لوگو می تواند تاثیر زیادی در این زمینه داشته باشد.